ihale konusu işin yüklenicinin yemek hizmeti verebilecek güncel üye işyerleri veya anlaşmalı iş yerleri (yemek servis hizmeti veren lokantalar) aracılığıyla gerçekleştireceği Bakanlar Kurulu Kararı’nda yer alan “Bu yardım nakten veya kupon, kart, fiş, bilet ya da bu mahiyette bir ödeme aracı verilmek suretiyle yapılamaz” hükmüne aykırı olarak yemek hizmetinin üye işyerleri aracılığıyla yerine getirileceği hk

 

Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’nin “Yüklenicinin Genel Sorumlulukları” başlıklı 6’ncı maddesinde “Yüklenici, işleri gereken özen ve ihtimamı göstererek planlayacak, projelendirecek (sözleşmede öngörüldüğü şekilde), yürütecek, tamamlayacak ve işlerde olabilecek kusurları sözleşme hükümlerine uygun olarak giderecektir. Yüklenici, bu sorumluluklarının yerine getirilmesi için, ister kalıcı, ister geçici nitelikte olsun, gereken bütün denetim, muayene ve testleri yaptıracak ve işçilik, malzeme, tesis, ekipman vb. temin edecektir.

Yüklenici, işin görülmesi sırasında ilgili mevzuatın izin vermediği insan ve çevre sağlığına zarar verici nitelikte malzeme kullanamaz veya yöntem uygulayamaz. İlgili mevzuatın izin verdiği malzeme ve yöntemler ise, öngörülmüş tedbirler alınarak ve usulüne uygun şekilde kullanılabilir. Bu yükümlülüklerin ihlal edilmesi halinde yüklenici, idarenin ve üçüncü şahısların tüm zararlarını karşılamak zorundadır. Yüklenici, bu Genel Şartnamede öngörülen yükümlülük ve yasakları ihlâl ederek idareye veya üçüncü kişilere verdiği zarardan dolayı bizzat sorumludur.” hükmü,

 

Anılan Şartname’nin “Kontrol teşkilatı ve yetkileri” başlıklı 26’ncı maddesinde “…Yüklenici kullanacağı her türlü malzemeyi kontrol teşkilatına gösterip iş için elverişli olduğunu kabul ettirmeden iş yerinde kullanamaz. Malzemenin şartnamelere uygun olup olmadığını inceleyip gözden geçirmek için kontrol teşkilatı istediği şekilde deneyler yapabilir ve ister işyerinde, ister özel veya resmi laboratuvarlarda olsun, bu deneylerin giderleri sözleşmesinde başka bir hüküm yoksa yüklenici tarafından karşılanır. Yüklenici, deneylerin işyerinde yapılmasını isterse bunun için gerekli araç ve teçhizatı kendisi sağlamak zorundadır…” hükmü bulunmaktadır.

 

Yukarıda belirtilen Genel Şartname maddelerinde, yüklenici tarafından işlerin gereken özen ve ihtimam gösterilmek suretiyle planlanacağı, sözleşmede öngörüldüğü şekilde yürütüleceği, tamamlanacağı ve işlerde olabilecek kusurların sözleşme hükümlerine uygun olarak giderileceği belirtilmiş olup bu sorumlulukların yerine getirilmesi için, ister kalıcı, ister geçici nitelikte olsun, gereken bütün denetim, muayene ve testlerin yaptırılacağı ve işçilik, malzeme, tesis, ekipman vb. temin edileceği hükme bağlanmıştır. Ayrıca ihale konusu iş kapsamında istenilen malzemenin şartnamelere uygun olup olmadığının denetimi için kontrol teşkilatının istediği şekilde deney yapabileceği ve ister işyerinde ister özel veya resmi laboratuvarlarda olsun, bu deneylerin giderlerinin sözleşmesinde başka bir hüküm yoksa yüklenici tarafından karşılanacağı belirtilmiştir.

 

İdari Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. Teklif edilen toplam fiyat üzerinden alınacak %05,69 (bindebeşvirgülaltmışdokuz) İhale Kararına ait Damga Vergisi, % 09,48 (bindedokuzvirgülkırksekiz) Sözleşme Damga Vergisi teklif edilecek fiyata dahildir

“25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

“25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

“25.3.1.Teknik şartnamede belirtilen tüm giderler

“25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.

“25.5. Bu madde boş bırakılmıştır.” düzenlemesi,

 

Teknik Şartname’nin “Uygulamaya ilişkin hususlar” başlıklı 3’üncü maddesinde “3.7’nci maddesinde “İdare gerek gördüğü takdirde yemek numunelerini ve gıda maddelerini yetkili kuruluşlara tahlil için gönderecek ve tahlil ücretlerini yüklenici ödeyecektir.

 

3.8-İdare gıda kontrolü ile ilgili isteklerini ve tereddütlerini yükleniciye bildirdiğinde, yüklenici idarenin taleplerini yerine getirmekle yükümlüdür.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Yukarıda yer verilen doküman düzenlemelerinin, işin gerektiği gibi yerine getirilmesi amacını taşıdığı, Teknik Şartname’de belirtilen tüm giderlerin teklif fiyata dahil olacağının belirtildiği, idare tarafından analiz sayı ve sıklığına yönelik tam sayı şeklinde belirleme yapılması beklenmemekle birlikte basiretli tacirin söz konusu giderleri öngörerek teklif verebileceği,  ihale konusu iş kapsamında toplam öğün sayısının da belli olduğu, ihalenin 24 ay süre ile Bursa İli ve İlçelerinde 76 ayrı noktada çalışan personeline yönelik olarak en az 76 üye işyeri aracılığıyla yemek ve kahvaltı hizmeti sunulması işi olduğu, söz konusu işi yüklenicinin yemek hizmeti verebilecek güncel üye işyerleri veya anlaşmalı iş yerleri (yemek servis hizmeti veren lokantalar) aracılığıyla gerçekleştireceği, alınan numunelerin idarece gerekli görülmesi durumunda tetkikinin yaptırılacağı anlaşılmakta olup, başvuru sahibinin söz konusu iddiaları uygun bulunmamıştır.

 

6) Başvuru sahibinin 6’ncı iddiasına ilişkin olarak:

 

10.02.2018 tarihli ve 30328 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2017/11180 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’yla Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’in 1’inci maddesinin “Yiyecek yardımı sadece yemek verme şeklinde yapılır. Bu yardım nakten veya kupon, kart, fiş, bilet ya da bu mahiyette bir ödeme aracı verilmek suretiyle yapılamaz.” şeklinde değiştirildiği, 2’nci maddesinin “Yiyecek yardımının gerektirdiği giderler sadece yemek servisi, yardım sandığı, dernek veya bu mahiyetteki kuruluş tarafından yapılır. Yiyecek yardımı bu şekilde kurulan yemek servislerinde yapılır.” şeklinde değiştirildiği görülmüştür.

 

Teknik Şartname’nin “İşin Tanımı” başlıklı 1’inci maddesinde “Büyükşehir Belediyesi ile BUSKİ Genel Müdürlüğü bünyesinde 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi Memur personel ile 5393 sayılı Belediye Kanununun 49. maddesine göre çalışan Tam Zamanlı Sözleşmeli personelin yemek ihtiyacının karşılanması için 24 ay süre ile yemek hizmeti alımı işi” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “İşin Miktarı”  başlıklı 2’nci maddesinde “Memur ve Tam Zamanlı Sözleşmeli personele 1 (bir) öğün ve 24 saat çalışıp 48 saat istirahat şeklinde çalışan itfaiye memur personeli için 1 (bir) öğün kahvaltı, 2 (iki) öğün yemek hizmeti sunulacaktır.

           Bursa Büyükşehir Belediyesi (24 saat çalışıp 48 saat istirahat şeklinde çalışan 376 itfaiye memur personeli için 2 (iki) öğün yemek olmak üzere) ve BUSKİ Genel Müdürlüğü bünyesinde görev yapan memur ve tam zamanlı sözleşmeli toplam 2455 personele 1.228.296  öğün yemek,

           24 saat çalışıp 48 saat istirahat şeklinde çalışan 376 itfaiye memur personeli için (günde 1 öğün kahvaltı verilmek üzere) 90.240 öğün kahvaltı” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Uygulamaya ilişkin hususlar” başlıklı 3’üncü maddesinde “3.9-Yüklenici, İdarenin Bursa İli ve İlçelerinde 76 ayrı noktada çalışan personeline, en az 76 üye işyeri  (sulu yemek hizmeti için en az 2. sınıf, kahvaltı hizmeti için en az 1. sınıf)  aracılığıyla yemek ve kahvaltı hizmeti sunacaktır.  

3.10- İhale üzerinde kalan istekli, Bursa İli ve İlçelerinde personelin yemek hizmetinden yararlanabilmesi için en az Osmangazi 20, en az Nilüfer 20, en az Yıldırım 7, en az İnegöl 4, en az Gemlik 3, en az Mudanya 3, en az Mustafakemalpaşa 3, en az Karacabey 2,  en az Kestel 2, en az Gürsu 2, en az Orhangazi 2, en az İznik 2, en az Yenişehir 2, en az Orhaneli 1, en az Keles 1, en az  Harmancık 1 ve en az Büyükorhan 1 olmak üzere  en az 2. (ikinci) sınıf sulu yemek servis hizmeti veren lokantalar ile yapılmış olan  sözleşmelerin aslı veya noter tasdikli suretlerini sözleşme imzalanmadan önce idareye sunacaktır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Yukarıdaki düzenlemelerden söz konusu personel çalıştırılmasına dayalı olmayan ihalenin 24 ay süre ile Bursa İli ve İlçelerinde 76 ayrı noktada çalışan personeline yönelik olarak en az 76 üye işyeri  (sulu yemek hizmeti için en az 2. sınıf, kahvaltı hizmeti için en az 1. sınıf)  aracılığıyla yemek ve kahvaltı hizmeti sunulması işi olduğu, Teknik Şartname’de yer alan tüm giderlerin teklif fiyata dahil olduğunun belirtildiği ayrıca birim fiyat teklif cetvelinin öğün maliyeti üzerinden oluşturulduğu görülmüştür. İdarenin şikâyete verdiği cevabında “söz konusu hizmetin kart veya kuponla yerine getirileceğine yönelik bir düzenlemenin yer almadığı” şeklinde cevap verildiği görülmüş olsa da, söz konusu işin yüklenicinin yemek hizmeti verebilecek güncel üye işyerleri veya anlaşmalı iş yerleri (yemek servis hizmeti veren lokantalar) aracılığıyla gerçekleştireceği, yukarıda yer verilen Bakanlar Kurulu Kararı’nda yer alan “Bu yardım nakten veya kupon, kart, fiş, bilet ya da bu mahiyette bir ödeme aracı verilmek suretiyle yapılamaz” hükmüne aykırı olarak yemek hizmetinin üye işyerleri aracılığıyla yerine getirileceğinin anlaşıldığı dikkate alındığında, bu nitelikte ihaleye çıkılması mevzuata uygun olmadığından başvuru sahibinin söz konusu iddiası uygun bulunmuştur.

Toplantı No : 2020/003
Gündem No : 25
Karar Tarihi : 23.01.2020
Karar No : 2020/UH.I-143