Zarf Açma ve Belge Kontrol Tutanağı”nda “TS EN 1288, TS EN 1254-3, TS ISO 14236, TS 11 EN 10242, TS EN 681-1, TS EN ISO 1452-3, TS EN ISO 1452-2, TS EN ISO 15874-3 ve TS EN ISO 15874-2” olmak üzere 9 satırdan ve 9 adet belgeden bahsedilmekle birlikte Teknik Şartname’de bunlar dışında (TS EN 744 ve TS EN 727 gibi) başka standartlardan da bahsedilmesine karşın bu standartlara ilişkin belgelerin istenilmediği ve kontrol edilmediği,Bu hususlar birlikte değerlendirildiğinde idarenin standarda ilişkin belgeler yönünden yaptığı düzenlemenin mevzuata uygun olmadığı gibi açık ve teklif zarfı ile sunulması gerektiği yönünde anlaşılır nitelikte olmadığı, söz konusu düzenlemenin sözleşmenin uygulanması ile ilgili olarak değerlendirileceği, bu nedenle başvuru sahibi isteklinin değerlendirme dışı bırakılması işleminin yerinde olmadığı isteklinin teklifinin değerlendirmeye alınması gerektiği sonucuna varılmıştır.

Toplantı No : 2016/040
Gündem No : 19
Karar Tarihi : 29.06.2016
Karar No : 2016/UM.III-1710
Şikayetçi:
Sersan Endüstri Tarım Makineleri İmalatı İnş. Paz. Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi

İhaleyi Yapan Daire:

Aydın Su Ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Yatırım Ve İnşaat Dairesi Başkanlığı

Başvuru Tarih ve Sayısı:

15.06.2016 / 35669

Başvuruya Konu İhale:

2016/129489 İhale Kayıt Numaralı “447 Kalem Sıhhi Tesisat Malzemesi” İhalesi

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:

 

Karar:

TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER:    

Başkan: Hamdi GÜLEÇ

Üyeler: II. Başkan Şinasi CANDAN, Osman DURU, Köksal SARINCA, Dr. Ahmet İhsan ŞATIR, Oğuzhan YILDIZ

 

BAŞVURU SAHİBİ:

Sersan Endüstri Tarım Makineleri İmalatı İnş. Paz. Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi,

Efeler Mahallesi İzmir Bulvarı No:157 Efeler/AYDIN

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Aydın Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Yatırım ve İnşaat Dairesi Başkanlığı,

Güzelhisar Mh. İstiklal Cad. No: 4 Efeler/ AYDIN

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2016/129489 İhale Kayıt Numaralı “447 Kalem Sıhhi Tesisat Malzemesi” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Aydın Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Yatırım ve İnşaat Dairesi Başkanlığı tarafından 23.05.2016 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “447 Kalem Sıhhi Tesisat Malzemesi” ihalesine ilişkin olarak Sersan Endüstri Tarım Makineleri İmalatı İnş. Paz. Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin 03.06.2016 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 06.06.2016 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 15.06.2016 tarih ve35669 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 15.06.2016 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2016/1417 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, ihaleye verdikleri teklifin ihale komisyonunca “Firmanın ihaleye yönelik sunduğu teklif zarfı içinde İdari Şartnamenin 7.5.3.2. maddesinde belirtilen ve istenilen evrakların eksikliği” gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı, ihale komisyonunca TSE belgelerinin eksikliğinden söz edildiği, bu karara karşı idareye şikayet başvurusunda bulundukları, ihaleye katılabilmek için gerekli belgelerin ve yeterlik kriterlerinin ilanda ve İdari Şartnamenin 7’nci maddesinde belirtildiği ve teklif kapsamında sunulması gereken evraklar içerisinde TSE belgeleri v.b. belgelerin bulunmadığı, ihale konusu işe ait İdari Şartnamenin 7.5.3.2’nci maddesinde “Standarda ilişkin belgeler teknik şartnamede belirtilmiştir.”denilerek Teknik Şartname’ye atıfta bulunulduğu, söz konusu Teknik Şartname’de kullanılan ifadelerin ruhsat, üretim, satış izni veya TSE belgelerinin sunulacağına ilişkin değil, muayene ve kabul aşamasında sıhhi tesisat malzemelerine ait teknik, fiziksel, hammadde v.b. özelliklere ilişkin hükümleri barındırdığı, Teknik Şartname’de “PPRC borular TS EN ISO 15874-2, PPRC ek parçaları, TS EN ISO 15874-3 standardına uygun PPRC boru ve ek parçalar 20 ATM işletme basıncına dayanıklı ve beyaz renkli olacaktır” gibi tanımlayıcı 19 madde bulunmasına rağmen hiçbir maddede yukarıdaki maddede olduğu gibi herhangi bir belgenin teklif ekinde sunulması gerektiği yönünde bir ifadenin bulunmadığı, ihale dokümanı veya eklerinin herhangi birisinde yer verilmeyen TSE belgelerinin yeterlik kriterlerine uygunluğunun ihaleye katılımda denetlenmesinin kanunda belirtilen “Güvenirlik” ilkesiyle çelişmekte olduğu, tüm bu nedenlerle tekliflerinin değerlendirmeye alınması ve üzerlerine bırakılması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

 

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

Başvuruya konu ihale, Aydın Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Yatırım ve İnşaat Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan “447 Kalem Sıhhi Tesisat Malzemesi Alımı” işi olup, ihalede 9 adet ihale dokümanı satın alınmış ve 23.05.2016 tarihinde yapılan ihaleye 4 istekli katılmıştır.

 

İhale komisyonu ihaleye katılan iki istekliyi belgeleri eksik olduğu, bir istekliyi ise belgeleri eksik olduğu ve birim fiyat teklif cetvelinde aritmetik hata bulunduğu gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakmış olup, ihalenin geçerli tek teklif sahibi istekli üzerinde bırakılmasına karar vermiştir.

 

27.05.2016 tarihli ihale komisyonu kararında başvuru sahibi isteklinin değerlendirme dışı bırakılmasına ilişkin olarak “Firmanın ihaleye yönelik sunduğu teklif zarfı içinde İdari Şartname’nin 7.5.3.2’nci maddesinde belirtilen ve istenen evrakların eksikliği nedeniyle değerlendirme dışı bırakılmıştır.” açıklamasına yer verilmiştir.

 

Diğer taraftan “zarf açma ve belge kontrol tutanağı”nda “Kalite ve standarda ilişkin belgeler” başlığı altında “TS EN 1288, TS EN 1254-3, TS ISO 14236, TS 11 EN 10242, TS EN 681-1, TS EN ISO 1452-3, TS EN ISO 1452-2, TS EN ISO 15874-3 ve TS EN ISO 15874-2” satırları açılmış ve başvuru sahibi istekli için “Yok” ibaresine yer verilmiştir.

 

İhale komisyonu kararından başvuru sahibi isteklinin İdari Şartname’nin 7.5.3.2’nci maddesinde istenilen belgeleri teklif zarfı kapsamında sunmadığı için değerlendirme dışı bırakıldığı anlaşılmaktadır.

 

İdari Şartname’nin “Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin aranacak belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler” başlıklı 7.5’inci maddesinde “7.5.3.2. Standarta ilişkin istenen belgeler Teknik Şartname’de belirtilmiştir.” düzenlemesi bulunmaktadır.

 

İhale konusu “447 kalem sıhhi tesisat malzemesi alımı” Teknik Şartname’sinde “Sıhhi Tesisat Malzemelerine Ait Teknik Şartname

1. Küresel vanalar iç vidalı, tam geçişli, gövde ve küresi AISI 304 sınıfı paslanmaz çelik, listede yer alan çaplarda ve PN25 basınç dayanım sınıfında olacaktır. Küresel vanaların üzerinde üretici firmanın adı veya logosu, vananın basınç sınıfı ve vana çapı yazılı olacaktır.

2. Çelik flanşlar korozyona dayanıklı AISI 304 kalitede paslanmaz çelik olacaktır. Ölçüler DIN 2501 normunda olacaktır. Boyutları ve atü’sü malzeme listesinde belirtilen nitelikte olacaktır.

3. PPRC borular TSE EN ISO 15874-2, PPRC ek parçaları TS EN ISO 15874-3 standardına uygun, PPRC boru ve ek parçalar 20 ATM işletme basıncına dayanıklı ve beyaz renkli olacaktır. PPRC malzemeler üzerinde üretici firma adı veya logosu, basınç sınıfı ve malzeme çapı belirgin bir şekilde yazılı olacaktır.

4. PPRC borular üzerine çapı, atüsü, üretim tarihi ve idarenin ismi “Aydın ASKİ Genel Müdürlüğü” belirgin şekilde yazılacaktır.

5. PVC boru teknik özellikleri

a. PVC borular TS EN ISO 1452-2, PVC ek parçaları TS EN ISO 1452-3 sayılı Türk standartlarına uygun olacaktır. PVC boru ve malzemelerinin (ek parçalar) dayanımları malzeme cetvelindeki basınç sınıflarında olacaktır. PVC priz kolyer paslanmaz metal cıvatalı ve paslanmaz metal yüzüklü olacaktır. PVC malzemeler üzerinde üretici firma adı veya logosu, basınç sınıfı ve malzeme çapı belirgin şekilde yazılı olacaktır. PVC borular üzerinde kolayca okunabilecek ve taşıma ve kullanma sırasında silinmeyecek şekilde “Aydın ASKİ Genel Müdürlüğü” ibaresi, boru çapı, atüsü ve üretim tarihi bulunacaktır.

b. Boruların iç ve dış yüzeyleri pürüzsüz ve kaygan, kesitteki doku homojen görünümünde olacaktır.

c. Boru uçları iyi bir bağlantı sağlamak amacıyla boru eksenine dik olarak kesilecek, yüzeylerde kabarcık, çapak, ezik, çizik ve kat imalat kusurları olmayacaktır.

d. Boruların eksenleri boyunca doğrusal ve silindirik olacak, içi ve dış yüzeylerinde eğiklik ve kesit daralması görülmeyecektir.

e. Contalar, boru mufuna (TS EN 681-1) uygun imal edilmiş lastik conta olacak, contalar PVC-U boru, manşon ve deve boynu muf sayısının %5 (muf sayısı *1.05) fazlası ile teslim edilecektir.

f. Yapıştırma muflu borular için kullanılacak olan yapıştırıcı, boru montajında kullanılan en iyi kalitede olacak ve sızdırmaz kutu vb. gibi ambalajlar içerisinde yeni üretim olacaktır. Yapıştırıcı için ayrı bir ücret ödenmeyecektir.

PVC Boru Fiziksel Hammaddesine Ait Özellikler

g. Darbe dayanımı (çevre boyunca) TS EN 744’e uygun olacaktır.

h. Vicat yumuşama sıcaklığı (VST) TS En 727’ye uygun olacaktır.

i. 16 atü PVC boru ve ek parçaların muf ağızları kırmızı renk boya ile boyanacak.

j. Boruların hammaddesi güneş ışınlarına dayanıklılığı arttırmak için UV katkılı olacaktır.

6. Demir tesisat malzemeleri TS 11 EN 10242 standardına uygun olacak ve bu malzemeler üzerinde üretici firmanın adı veya logosu, malzeme çapı kabartma halinde belirgin bir şekilde yazılı olacaktır. Demir tesisat malzemeleri korozyona karşı dayanıklı ve paslanmaz galvaniz olacaktır.

7. Listede 150-196 sıra numarası arasında yer alan kolay tamir kelepçeleri, gövde ve destek saçları, cıvata, somun, pullar AISI 304 paslanmaz çelik olacaktır. Sızdırmazlık contası (EPDM) sıcaklık -20+90 C akışkan su ve benzerlerine dayanır özellikte olmalıdır. Cıvatalar teflon kaplı olacaktır.

8. Kolay tamir kelepçe çap, atü ve uzunlukları malzeme talep listesindeki özelliklere göre verilecektir. Priz çıkışlı tamir kelepçeleri içli dışlı, monşon çıkışlı olacaktır. Satın alınacak malzeme tüm boru tipleri için kullanılabilir olacaktır. Tamir kelepçesi uygulandığı yerde kesin sızdırmazlık sağlayacaktır. Montaj öncesi ölçüm ve işlem gerektirmeyecektir.

9. Kolay tamir kelepçeleri sıkma çift taraflı olacaktır. Tamir kelepçeleri arızalı boruyu mekanik olarak dıştan kavrayarak su sızdırmazlığı sağlayan parçalardır. Bu parçalar ımalatı yapılırken kesme, kaynakla birleştirme ve yapıştırma gibi ayrıntıların titizlikle yapılması gereği vardır.

10. Kolay tamir kelepçelerinde kelepçe boyutu,; dış çap 200 mm’ye kadar (200 mm dahil) 210 mm ve cıvata sayısı 4, dış çap 200 mm’den 350 mm’ye kadar (350 mm dahil) 310 mm ve cıvata sayısı 6, dış çap 350 mm’den yukarısı 425 mm ve cıvata sayısı 8 olacaktır.

11. Listede 86-149 sıra numarası aralığında yer alan kaplin malzemeler mavi-siyah renk olup, TS ISO 14236 standardına uygun olmalı ve listedeki çap ve atü2de olacaktır.

12. Malzeme temin listesinde 322-372 (322 ve 372 dahil) arasında yer alan döküm malzeme çeşitleri PN-16 atü, dökümler kumlanmış, çapaktan arındırılmış, GGG-40 sfero döküm olacak ve iç dış mavi renk epoksi boyalı olacaktır.

13. Sarı malzemelerin hammaddesi prinç olacaktır. TS EN 1254-3 standardına uygun olarak üretilecektir.

14. a. Temin edilecek ve listedeki 427-432 sıra numarası aralığında yer alan şiber vanalarda kullanılan malzeme prinç olacaktır. Satın alınacak malzemeler toprak altında kullanıma uygunluk ve uzun süreli toprak altı kullanımda aşınmaya dayanıklı yapıda olmalıdır.

b. Şiber vanaların işletme basıncı 10 atüdür.

c. Şiber vanaların test basıncı 16 atüdür.

d. Şiber vanalar mutlak sızdırmazlığa sahip olacaktır.

e. vanalar iç dişli bağlantı olacaktır.

f. Şiber vanalar TS EN 12288 standardına uygun olacaktır.

15. Tüm malzemeler Aydın Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Müdürlüğü, Su ve Kanal İşletme Daire Başkanlığının Efeler İlçesi Depo yerine yüklenici tarafından nakledilip, istiflenerek teslim edilecektir. Malzemelerin uygun şekilde ambalajlanarak ve paketlenerek teslim edilmesi, malzemelerin yüklenmesi, nakli ve istiflenmesi ile ilgili bütün giderler yükleniciye ait olacaktır. Nakil ve istiflemeler esnasında teslim edilen malzemeler üzerinde oluşabilecek hasarların önlenmesi için yüklenici tarafından tedbirler alınacaktır. İstif ve vasıtaya yükleme sırasında hasara uğrayan borular veya diğer malzemeler yenileri ile ücretsiz olarak yüklenici tarafından değiştirilecektir.

16. Temini yapılacak ürünlerde kullanılan tüm malzemeler içme suyunda kullanılacak olup kullanılan hammadde, fizyolojik ve toksikolojik bakımdan Sağlık Bakanlığı Gıda Maddeleri Tüzüğüne uygun olacak ve içinden geçecek içme suyuna koku ve kötü tat vermeyecektir.

17. İhale konusu malzemelerin kabulü idare tarafından oluşturulacak komisyon tarafından yapılacaktır. Malzemeler 90 gün içinde idarenin belirleyeceği talep takvimine göre 3 parti halinde teslim alınacaktır.

18. İdare gerekli gördüğü takdirde test masrafları yükleniciye ait olmak üzere ihale konusu tüm malzemeler ile ilgili her türlü testi istediği onaylı ulusal ve uluslararası akreditasyon belgesine sahip laboratuvarlarda veya üniversitelerde yaptırmaya yetkilidir.

19. Anlaşmazlıklar oluştuğu takdirde çözüm yeri Aydın Mahkemeleri olacaktır.

İşbu teknik şartname 19 maddeden oluşmaktadır.” düzenlemesi bulunmaktadır.

 

İdari Şartname’nin 7.5.3.2’nci maddesinde “Standarda ilişkin istenen belgeler Teknik Şartname’de belirtilmiştir.” denilmekle birlikte, Teknik Şartname’de yer alan düzenlemelerde teklif kapsamında sunulması gereken bir belgeden bahsedilmediği, teklif zarfı içerisinde sunulması gereken belgelere ilişkin bir düzenleme bulunmadığı, Teknik Şartname’de ihale konusu malzemelerin uygun olması gereken standartlardan ve teknik değerlerden söz edildiği, bu haliyle isteklilerin teklif zarfı kapsamında sunması gereken standart belgelerinden bahsedilemeyeceği, nitekim ihaleye katılan 4 istekliden 3’ünün bu yönde belge sunmadığı ve bu gerekçe ile değerlendirme dışı bırakıldığı,

Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Yeterliğin belirlenmesinde uyulacak ilkeler” başlıklı 26’ncı maddesinde “(2) Yeterlik değerlendirmesi için istenecek belgelerin ve yeterlik değerlendirmesinde aranılacak kriterlerin, ihale veya ön yeterlik ilanı ile idari şartnamede veya ön yeterlik şartnamesinde ya da davet yazısında belirtilmesi zorunludur.” hükmü bulunmakta olup, idarece standarda ilişkin belgeler için İdari Şartname’de açıkça düzenleme yapılması gerektiği halde buna uyulmadığı,

 

Diğer taraftan “Zarf Açma ve Belge Kontrol Tutanağı”nda “TS EN 1288, TS EN 1254-3, TS ISO 14236, TS 11 EN 10242, TS EN 681-1, TS EN ISO 1452-3, TS EN ISO 1452-2, TS EN ISO 15874-3 ve TS EN ISO 15874-2” olmak üzere 9 satırdan ve 9 adet belgeden bahsedilmekle birlikte Teknik Şartname’de bunlar dışında (TS EN 744 ve TS EN 727 gibi) başka standartlardan da bahsedilmesine karşın bu standartlara ilişkin belgelerin istenilmediği ve kontrol edilmediği,

 

Bu hususlar birlikte değerlendirildiğinde idarenin standarda ilişkin belgeler yönünden yaptığı düzenlemenin mevzuata uygun olmadığı gibi açık ve teklif zarfı ile sunulması gerektiği yönünde anlaşılır nitelikte olmadığı, söz konusu düzenlemenin sözleşmenin uygulanması ile ilgili olarak değerlendirileceği, bu nedenle başvuru sahibi isteklinin değerlendirme dışı bırakılması işleminin yerinde olmadığı isteklinin teklifinin değerlendirmeye alınması gerektiği sonucuna varılmıştır.

 

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesinin ikinci fıkrası yönünden yapılan inceleme sonucunda tespit edilen aykırılıklar ve buna ilişkin inceleme ve hukuki değerlendirme aşağıda yapılmıştır.

 

İhaleye katılan isteklilerden Turanlar Yapı Malzemeleri İnşaat Nakl. Turz. Tic. Ltd. Şti.nin de ihale komisyonuncaTeklif Zarfı içinde İdari Şartnamenin 7.5.3.2. maddesinde belirtilen ve istenen evrakların eksikliği nedeniyle değerlendirme dışı bırakılmıştır.” gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı,

 

Zarf Açma ve Belge Kontrol Tutanağı’nda bu istekli için standarda ilişkin belgeler bölümünde “Yok” ibaresine yer verildiği, İdari Şartname’nin 7.5.3.2’nci maddesinde “Standarda ilişkin istenen belgeler Teknik Şartname’de belirtilmiştir.” düzenlemesi sonucunda, Teknik Şartnamede teklif kapsamında sunulması gereken belgeler konusunda açık bir ifadeye yer verilmediği dikkate alındığında isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması işleminde mevzuata uyarlık bulunmadığı, teklifinin değerlendirmeye alınması gerektiği anlaşılmıştır.

 

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, Sersan Endüstri Tarım Makineleri İmalatı İnşaat Pazarlama San. ve Tic. Ltd. Şti. ve Turanlar Yapı Malzemeleri İnşaat Nakl. Turz. Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin değerlendirmeye alınması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 


Oybirliği ile karar verildi.

 

 

 

 

Hamdi GÜLEÇ

Başkan

 

 

Şinasi CANDAN

II. Başkan

Osman DURU

Kurul Üyesi

Köksal SARINCA

Kurul Üyesi

 

 

Dr. Ahmet İhsan ŞATIR

Kurul Üyesi

Oğuzhan YILDIZ

Kurul Üyesi