İdare tarafından ihale konusu işte benzer iş olarak kabul edilecek işlerin Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Listesi’ndeki (B) Üstyapı (Bina) İşlerinde belirtilen B-III grubu bina işleri olarak belirlendiği, söz konusu işlerin B-II grubu bina işleri ile B-I ve B-II grubu bina işleri dışında kalan bina işlerini kapsadığı, Benzer İş Tebliğinde B-I grubu bina işlerinin ise taşınmaz kültür varlıklarının restorasyon işleri, taşınmaz kültür varlıklarının rekonstrüksiyon işleri ve taşınmaz kültür varlıklarının fonksiyon değiştirme işleri olarak düzenlendiği anlaşılmıştır. Bu çerçevede, B-I grubu bina işleri kapsamına giren iş deneyim belgesi ile B-III grubu bina işleri kapsamına giren işlere katılınamayacağı, ancak ihale konusu işin 2017 yılında yapımına başlanan biyoçeşitlilik müzesinin iç tasarımına yönelik tamamlama, montaj vb. işler olduğu, bu haliyle ihale konusu işin bir binanın baştan sona yapılması niteliğinde olmadığı, ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından sunulan iş bitirme belgesine konu işin ise sokak sağlıklaştırma işi olduğu, söz konusu iş kapsamında B-III grubu bina işlerinin tamamlanması ile onarımı işlerinin bulunduğu dikkate alındığında, ihaleyi yapan idarece iş deneyim belgesini düzenleyen idareden söz konusu belge kapsamındaki tescilli ve tescilsiz bina işleri ayrımı yapılmak suretiyle tescilsiz bina işleri ile ilgili tutara ilişkin bilgi ve belge talebinde bulunulması ve tescilsiz bina işlerine ilişkin tutarın başvuru konusu ihalede isteklinin iş deneyim tutarı olarak dikkate alınması gerektiği sonucuna varılmıştır.

 

Toplantı No : 2018/052
Gündem No : 32
Karar Tarihi : 19.09.2018
Karar No : 2018/UY.II-1733

 

BAŞVURU SAHİBİ:

Baykök İnş. Taah. Nak. İş Mak. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti.,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Tarım ve Orman Bakanlığı VII. Bölge Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2018/250428 İhale Kayıt Numaralı “Çukurova Biyoçeşitlilik Müzesinin İç Tasarımı” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Tarım ve Orman Bakanlığı VII. Bölge Müdürlüğü tarafından 18.06.2018 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Çukurova Biyoçeşitlilik Müzesinin İç Tasarımı” ihalesine ilişkin olarak Baykök İnş. Taah. Nak. İş Mak. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin 23.07.2018 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 01.08.2018 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 09.08.2018 tarih ve 42633 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 09.08.2018 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2018/1323 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,

 

1) İhale üzerinde bırakılan istekli tarafından sunulan Ticaret Sicili Gazetesinin adres değişikliğine ilişkin olduğu, tüzel kişiliğin yönetimindeki görevlileri belirten son durumu gösteren Ticaret Sicili Gazetesinin sunulmadığı,

 

2) İhale üzerinde bırakılan istekli tarafından iş deneyiminin tevsiki amacıyla sunulan iş deneyim belgesinin ihalede istenen benzer iş tanımına uygun olmadığı, belgeye konu iş kapsamında B-I grubu bina işlerinin bulunduğu,  ihale konusu işte benzer iş olarak belirlenen B-III grubu bina işleriyle ilgili tamamlama, onarım, sondaj, yıkma, güçlendirme ve montaj işlerinin ihalede benzer iş olarak kabul edileceğine ilişkin düzenleme yapılmadığı, bu itibarla söz konusu belge kapsamında yapılan işlerin ihale konusu iş veya benzer iş olarak kabul edilecek kısımlarının değerlendirilmesi gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

1) Başvuru sahibinin 1’inci iddiasına ilişkin olarak:

 

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Aday veya isteklinin mesleki faaliyetini sürdürdüğünü ve teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren belgeler” başlıklı 38’inci maddesinde “İhalelere katılacak aday veya istekliler tarafından,

b) Tüzel kişi olması halinde, ilgisine göre tüzel kişiliğin ortakları, üyeleri veya kurucuları ile tüzel kişiliğin yönetimindeki görevlileri belirten son durumu gösterir Ticaret Sicil Gazetesi, bu bilgilerin tamamının bir Ticaret Sicil Gazetesinde bulunmaması halinde, bu bilgilerin tümünü göstermek üzere ilgili Ticaret Sicil Gazeteleri veya bu hususları gösteren belgeler ile tüzel kişiliğin noter tasdikli imza sirkülerinin…” hükmü yer almaktadır.

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Tüzel kişilerin teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren belgeler” başlıklı 10/A maddesinde “10/A.1İhaleye katılabilmek için başvuru veya teklif dosyasında sunulması gereken, tüzel kişi aday ve isteklilerin teklif vermeye yetkili olduğu hususunda son durumu gösterir belgelere ilişkin mevzuatta geçen “tüzel kişi ortakları” ifadesinden, bu ortakların ilgisine göre ad, soyad/ticaret unvanı, T.C. kimlik numarası/vergi kimlik numarası ile ortaklık oranları (halka arz edilen hisseler hariç); “tüzel kişilerin yönetimindeki görevliler” ifadesinden ise, teklif veya başvuru mektubu ya da sözleşmeyi imzalayanlar da dahil olmak üzere tüzel kişilikteki yönetim, temsil ve ilzama yetkili kişiler anlaşılır.” açıklaması yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeleri teklifleri kapsamında sunmaları gerekir:

b) Teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren imza beyannamesi veya imza sirküleri;

2) Tüzel kişi olması halinde, ilgisine göre tüzel kişiliğin ortakları, üyeleri veya kurucuları ile tüzel kişiliğin yönetimindeki görevlileri belirten son durumu gösterir Ticaret Sicil Gazetesi, bu bilgilerin tamamının bir Ticaret Sicil Gazetesinde bulunmaması halinde, bu bilgilerin tümünü göstermek üzere ilgili Ticaret Sicil Gazeteleri veya bu hususları gösteren belgeler ile tüzel kişiliğin noter tasdikli imza sirküleri…” düzenlemesi yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde ihale konusu işin adının “Çukurova Biyoçeşitlilik Müzesinin İç Tasarımının Yapımı işi”, miktarı ve türünün ise “1 adet Müzenin iç tasarımının yapımı (Ahşap, Mekanik ve Elektronik işler)” şeklinde düzenlendiği, müzenin iç tasarımının kapsamına ahşap, mekanik ve elektronik işler dahilinde yapılması planlanan aydınlatma, canlandırma, sergileme panoları, vitrin vb. işlerin olduğu görülmüştür.

 

Kurumca 14.09.2018 tarihli ve 23490 sayılı yazı ile ihale konusu işin gerçekleştirileceği biyoçeşitlilik müzesinin kaç yılında inşa edildiği ve söz konusu müzenin tarihi nitelik taşıyıp taşımadığına ilişkin idareden bilgi ve belge talebinde bulunulduğu, söz konusu yazıya istinaden idarenin 17.09.2018 tarihli ve 190511 sayılı yazısı ekinde gönderilen belgelerden iç tasarımı yapılacak olan biyoçeşitlilik müzesinin 2017 yılında yapımına başlanan ve yapımı devam eden bir müze olduğu anlaşılmıştır.

 

İhalede 8 adet ihale dokümanı satın alındığı, 18.06.2018 tarihinde yapılan ihaleye 7 isteklinin katıldığı, 1 isteklinin teklifinin, aşırı düşük teklif sınır değerinin altında olduğu gerekçesiyle İdari Şartname’nin 33’üncü maddesi doğrultusunda açıklama istenmeksizin reddedildiği, 4 isteklinin teklifinin, yaklaşık maliyetin üzerinde olduğunun belirtildiği, ihalenin Demirlibahçe Ekmek Gıda İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. üzerinde bırakıldığı, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak ise başvuru sahibi istekli Baykök İnş. Taah. Nak. İş Mak. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin belirlendiği görülmüştür.

 

İhale dokümanı düzenlemesinde, ihaleye katılan isteklilerin tüzel kişi olması halinde, ilgisine göre tüzel kişiliğin ortakları, üyeleri veya kurucuları ile tüzel kişiliğin yönetimindeki görevlileri belirten son durumu gösterir Ticaret Sicil Gazetesi, bu bilgilerin tamamının bir Ticaret Sicil Gazetesinde bulunmaması halinde, bu bilgilerin tümünü göstermek üzere ilgili Ticaret Sicil Gazeteleri veya bu hususları gösteren belgeler ile tüzel kişiliğin noter tasdikli imza sirkülerinin teklif dosyası kapsamında sunulmasına ilişkin düzenleme bulunmaktadır.

 

Bu kapsamda, ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından teklif dosyası kapsamında sunulan belgeler incelendiğinde;

 

Anılan istekli tarafından adres değişikliğine ilişkin 7 Ocak 2016 tarih ve 8984 sayılı Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi, faaliyet alanlarını belirten 27 Temmuz 2010 tarih ve 7615 sayılı Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi, hisse devrine ilişkin 20 Temmuz 2010 tarih ve 7610 sayılı Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinin sunulduğu, yapılan hisse devri sonucunda; 48 hisseye karşılık 240.000,00 TL tutarındaki kısmın Hanifi Boz’a, 52 hisseye karşılık 260.000,00 TL tutarın Celal Boz’a ait olduğu,

 

Ayrıca 11 Mayıs 2016 tarihli ve 9073 sayılı Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinin sunulduğu, bahse konu gazetede Celal Boz’un 20 yıl süre ile şirket müdürü olarak şirketi temsile yetkilendirildiği, söz konusu kişinin T.C. kimlik numarasının imza sirkülerinde yer aldığı görülmüştür.

 

Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinin “https://www.ihaledanismani.com/.” resmi internet adresinden yapılan sorgulamada, anılan istekli tarafından sunulan Ticaret Sicil Gazetesinde belirtilen şirket müdürüne ilişkin durumda herhangi bir değişikliğin olmadığı tespit edilmiştir.

 

Yukarıda yapılan tespitler neticesinde, ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından sunulan Ticaret Sicili Gazetesinden anılan isteklinin yönetim, temsil ve ilzama yetkili kişisi olarak Celal Boz’un 20 yıl süreli ile şirket müdürü olarak görevlendirildiği anlaşılmış olup, bu itibarla başvuru sahibi isteklinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

2) Başvuru sahibinin 2’nci iddiasına ilişkin olarak:

 

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Tanımlar” başlıklı 3’üncü maddesinde “(1) Bu Yönetmeliğin uygulanmasında 4734 sayılı Kanunun 4 üncü maddesindeki tanımlar yanında;

b) Benzer iş: İhale konusu iş veya işin bölümleriyle nitelik ve büyüklük bakımından benzerlik gösteren, aynı veya benzer inşaat tekniği gerektiren, tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipman ile mali güç, ihtisas ve organizasyon gerekleri itibariyle benzer özellikteki işleri,

d) İş deneyim belgesi: Adayın veya isteklinin ihale konusu iş veya benzer işlerdeki deneyimini gösteren; iş bitirme belgesi, iş durum belgesi, iş denetleme belgesi ve iş yönetme belgesini,

ifade eder.” hükmü,

 

Anılan Yönetmelik’in “İş deneyimini gösteren belgeler” başlıklı 39’uncu maddesinde “… (4) Yapım işlerinde iş deneyiminde değerlendirilecek benzer işlerin belirlendiği tebliğde belirtilen esaslara uygun biçimde, hangi nitelikteki iş ya da işlerin benzer iş kabul edileceği idarece tespit edilir ve ihale veya ön yeterlik dokümanı ile ihale veya ön yeterliğe ilişkin ilanda veya davet mektubunda belirtilir…” hükmü,

 

Aynı Yönetmelik’in “Değerlendirmeye ilişkin esaslar” başlıklı 48’inci maddesinde “… (2) İş deneyimini gösteren belgelerde yer alan ancak, ihale konusu iş veya benzer iş kapsamında bulunmayan işlerin tutarları iş deneyiminde değerlendirmeye alınmaz…” hükmü yer almaktadır.

 

Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Tebliği’nin ekinde yer alan Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Listesi’nde (B) Üstyapı (Bina) İşleri

“I. GRUP: BİNA İŞLERİ

1.Taşınmaz kültür varlıklarının restorasyon işleri

2.Taşınmaz kültür varlıklarının rekonstrüksiyon işleri

3.Taşınmaz kültür varlıklarının fonksiyon değiştirme işleri

II. GRUP: BİNA İŞLERİ

1. Askeri tesis ve binalar (20.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

2. Hastaneler (20.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

3. Havaalanı terminal binaları (25.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

4. İbadethaneler (5.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

5. İdari binalar (25.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

6. Kapalı spor salonları (5.000 ve üstü seyirci kapasiteli)

7. Kültür ve kongre merkezleri (20.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

8. Müze ve konser salonları (20.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

9. Stadyum, hipodrom ve veledromlar (en az 20.000’i kapalı olmak üzere toplam 25.000 ve üstü seyirci kapasiteli)

10. Ticaret ve alışveriş merkez ve kompleksleri (25.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

11. Toplu konut işleri (sosyal donatısı ile birlikte 50.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

12. Tren gar ve istasyonları ile liman binaları (20.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

13. Uluslararası fuar merkez ve kompleksleri (en az 20.000 m2 si kapalı sergileme alanı olmak üzere toplam yapı inşaat alanı 25.000 m2 ve üstü)

14. Üniversite ve eğitim binaları (25.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

15. Yüksek yapılar (30 kat üzeri ve 25.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

16. (5) ve üzeri yıldızlı oteller ve 1. sınıf tatil köyleri (25.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

III. GRUP: BİNA İŞLERİ

1. BII. Grup işler

2. BI. ve BII. Grubu işlerin dışındaki bina işleri” şeklinde belirtilmiştir.

 

Yukarıda yer alan mevzuat hükümleri gereğince, yapım işlerinde iş deneyiminde değerlendirilecek benzer işlerin belirlendiği tebliğde belirtilen esaslara uygun biçimde, hangi nitelikteki iş ya da işlerin benzer iş kabul edileceği idarece tespit edilecek olup, söz konusu iş veya işler ihale dokümanı ile ihaleye ilişkin ilanda belirtilecektir. İş deneyimini gösteren belgelerde yer alan ancak, ihale konusu iş veya benzer iş kapsamında bulunmayan işlerin tutarları ise iş deneyiminde değerlendirmeye alınmayacaktır.

 

İdari Şartname’nin “Bu ihalede benzer iş olarak kabul edilecek işler” başlıklı 7.6’ncı maddesinde “11.06.2011 tarih ve 27961 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yapım İşlerinde benzer iş grupları tebliği” nde yer alan benzer iş gruplarından (B) grubu üst yapı (bina) grubu işlerden III. Grup Bina İşleri benzer iş olarak değerlendirilecektir.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Bu kapsamda, ihale üzerinde bırakılan istekli Demirlibahçe Ekmek Gıda İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından iş deneyiminin tevsiki amacıyla Akşehir Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen 02.09.2016 tarihli ve 533-Y-İST-8-1 sayılı iş bitirme belgesinin sunulduğu, söz konusu belgede işin adının “Değirmen Sokak, Sokak Sağlıklaştırma Yapım İşi”, uygulanan yapı tekniğinin “Sokak Sağlıklaştırma Yapım İşi” ve belge tutarının 2.189.572,59 TL olarak belirlendiği görülmüştür.

 

İhale işlem dosyası üzerinde yapılan incelemede, ihaleyi gerçekleştiren idarenin, söz konusu iş bitirme belgesine ilişkin anılan istekliye EKAP üzerinden göndermiş olduğu 20.06.2018 tarihli yazı ile iş deneyim belgesinin B-III grubu işlerle ilgili olup olmadığı hakkında ayrıntılı ve açıklayıcı bilgi talebinde bulunduğu görülmüştür.

 

Demirlibahçe Ekmek Gıda İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin, söz konusu bilgi talebine 22.06.2018 tarihli yazı ile cevap verdiği ve bahse konu yazı ekinde kendisi tarafından düzenlenen Ayrıştırılmış Yapılan İşler Listesi ve iş deneyim belgesine ilişkin güncelleme tablosunu sunduğu, söz konusu yapılan işler listesinde 85 adet iş kaleminin yer aldığı, yapılan işler listesinde tescilsiz bina hakediş tutarı ile tescilli bina hakediş tutarlarının yer aldığı, anılan istekli tarafından tescilsiz bina hakediş tutarı üzerinden B-III grubu kapsamına giren işlerin güncellenmiş tutarının 2.328.865,66 TL olarak belirlendiği ve söz konusu tutarın ihalede istenen asgari iş deneyim tutarını sağladığı açıklamalarına yer verilmiştir.

 

Bunun üzerine 12.07.2018 tarihli ihale komisyonu kararı ile ihalenin Demirlibahçe Ekmek Gıda İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. üzerinde bırakıldığı görülmüştür.

 

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu Kapsamındaki Kültür Varlıklarının Rölöve, Restorasyon, Restitüsyon Projeleri, Sokak Sağlıklaştırma, Çevre Düzenleme Projeleri ve Bunların Uygulamaları ile Değerlendirme, Muhafaza, Nakil İşleri ve Kazı Çalışmalarına İlişkin Mal ve Hizmet Alımlarına Dair Yönetmelik’in “Tanımlar” başlıklı 4’üncü maddesinde “…Sokak Sağlıklaştırma Projesi: 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında belirlenen kentsel sit alanları ve koruma alanlarında, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu İlke Kararları, koruma bölge kurulu kararları ve koruma amaçlı imar planları veya imar planları doğrultusunda, tescilli ve tescilsiz taşınmaz kültür varlıklarının sokağa bakı veren cepheleri ile birlikte avlu duvarları, müştemilat, çeşme ve benzeri mimari elemanların özgün sokak dokusu ve kentsel mobilya ile birlikte korunması, sağlıklaştırılarak yaşatılması ve çağdaş yaşama katılmasının sağlanmasının yanı sıra sokak dokusunu tanımlayan tüm öğelerin korunması ve belgelenmesine yönelik rölöve,  restitüsyon, restorasyon, kentsel tasarım projeleri ile mühendislik dallarında yapılması gereken her türlü projeyi…” hükmü yer almaktadır.

 

İdare tarafından ihale konusu işte benzer iş olarak kabul edilecek işlerin Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Listesi’ndeki (B) Üstyapı (Bina) İşlerinde belirtilen B-III grubu bina işleri olarak belirlendiği, söz konusu işlerin B-II grubu bina işleri ile B-I ve B-II grubu bina işleri dışında kalan bina işlerini kapsadığı, Benzer İş Tebliğinde B-I grubu bina işlerinin ise taşınmaz kültür varlıklarının restorasyon işleri, taşınmaz kültür varlıklarının rekonstrüksiyon işleri ve taşınmaz kültür varlıklarının fonksiyon değiştirme işleri olarak düzenlendiği anlaşılmıştır.

 

Bu çerçevede, B-I grubu bina işleri kapsamına giren iş deneyim belgesi ile B-III grubu bina işleri kapsamına giren işlere katılınamayacağı, ancak ihale konusu işin 2017 yılında yapımına başlanan biyoçeşitlilik müzesinin iç tasarımına yönelik tamamlama, montaj vb. işler olduğu, bu haliyle ihale konusu işin bir binanın baştan sona yapılması niteliğinde olmadığı, ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından sunulan iş bitirme belgesine konu işin ise sokak sağlıklaştırma işi olduğu, söz konusu iş kapsamında B-III grubu bina işlerinin tamamlanması ile onarımı işlerinin bulunduğu dikkate alındığında, ihaleyi yapan idarece iş deneyim belgesini düzenleyen idareden söz konusu belge kapsamındaki tescilli ve tescilsiz bina işleri ayrımı yapılmak suretiyle tescilsiz bina işleri ile ilgili tutara ilişkin bilgi ve belge talebinde bulunulması ve tescilsiz bina işlerine ilişkin tutarın başvuru konusu ihalede isteklinin iş deneyim tutarı olarak dikkate alınması gerektiği sonucuna varılmıştır.

 

Sonuç olarak, yukarıda belirtilen mevzuata aykırılıkların düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte olduğu tespit edildiğinden, ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından sunulan iş bitirme belgesini düzenleyen idareden belgeye konu iş kapsamında yer alan tescilsiz bina işleri tutarına ilişkin bilgi ve belge talebinde bulunulması ve tescilsiz bina işlerine ilişkin tutarın ihalede istenen iş deneyim belgesi tutarı olarak hesaplanması ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 

Oybirliği ile karar verildi.