COVID virüs Salgını ihalelerde Mücbir Sebep olarak Aşırı İfa Güçlüğü kabul edilirmi?

image_pdfimage_print
64 / 100

COVID-19’un mücbir sebep oluşturabileceğine dair herhangi bir Yargıtay kararı bulunmamaktadır.önceki salgın hastalıklar ve diğer olağanüstü hallere ilişkin Yargıtay içtihadı göz önünde bulundurulduğunda Yargıtay’ın mücbir sebep iddialarını somut olay bazında, olayın koşullarını ve sözleşme hükümlerini dikkate alarak karara bağladığını görülmektedir.

Ancak Sayıştay Kararları  mücbir sebep gereklerine  örnek olarak yayınladığımız  emsal kararını  inceleyebilirsiniz

ihalelerde Mücbir sebep ve sebeplerin ihbarı ve süre uzatımı verilmesi şartları (sayıştay kararlı)

 

Bu sebeple bu soruya tüm sözleşmeler için tek bir cevap vermek mümkün gözükmemek tedir. COVID-19 bazı sözleşmeler için mücbir sebep olarak değerlendirilecekken bazı sözleşmeler için ifa güçlülüğü teşkil etmemesi dahi mümkündür.

Mücbir sebep iddiası bakımından, hastalığın şu an ülkemizde yayılıyor olması sözleşmede öngörülen edimin ifasını objektif olarak imkansızlaştırıyorsa “salgın hastalık” mücbir sebebine dayanılabilecektir.

Sözleşme hükümleri ve olayın şartları incelenerek, COVID-19’un edimin ifasını imkansızlaştırdığının tespitinden sonra söz konusu ifa imkansızlığının sürekli mi geçici mi olduğunun belirlenmesi gerekmektedir.

Hastalığın, çoğu sözleşmesel ilişki bakımından, yukarıda sürekli ifa imkansızlığı için örnek olarak verilen bir sanat eserinin yangında yok olması olayındaki etkiyi doğurmayacağı söylenebilir.

Bazı ilişkilerde tarafların edimlerinin hastalığın etkisinin ortadan kalkmasına kadar ertelenebileceği, dolayısıyla söz konusu imkansızlığın geçici olduğu savunulabilir. Ancak bazı durumlarda ise hastalığın belirsiz süreyle devam etmesi nedeniyle sözleşmeler ilişki taraflar için son derece katlanılamaz bir hal alabilir

Bu gibi durumların sürekli ifa imkansızlığı olarak kabul edilmesi mümkündür.

image_pdfimage_print