ihalelerde Mücbir sebep istisnaları 1

image_pdfimage_print
68 / 100

ihalelerde Mücbir sebep istisnaları mevcut ve uygulanabilir mi?

Mücbir sebep, ihale kanunu kapsamında özel olarak tanımlanmamıştır.

Ancak Yargıtay kararlarında şartlar belirlenmiştir. Mücbir sebep olarak nitelendirilebilecek bir olayın kaçınılmaz, karşı konulamaz, öngörülemez olması ve meydana gelmesinden tarafların sorumlu olmaması gerekir.
Sözleşmeyi ifa etmekle yükümlü olan taraf, bu şartlar altında ifadan muaf tutulacaktır.
2019 yeni koronavirüs hastalığı (COVID-19) pandemisi, bazı sözleşmeleri gerçekleştirmeyi imkansız veya zorlaştırdı. İfanın tamamen imkansız olması ve sözleşmeyi ifa eden tarafa yüklenebilecek bir kusur bulunmaması halinde mücbir sebep uygulanacak ve güçlük çeken taraf mahkemeden sözleşmenin yeni şartlara uyarlanmasını talep edebilecektir.
COVID-19 Pandemisinin 2020/5 Sayılı Kamu İhale Sözleşmelerine Etkisine İlişkin Genelge (2 Nisan 2020 tarihinde 31087 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 2020 Genelgesi) pandeminin kamu ihale sözleşmeleri üzerindeki olumsuz etkisi.
Kamu ihale kanunu ve ilgili diğer düzenlemeler kapsamında yapılan ihaleler sonucunda imzalanan sözleşmelerde, pandemi nedeniyle taahhüt edilen işin ifasının geçici veya sürekli, kısmen veya tamamen imkansız hale gelmesi halinde tutanak tutularak ilgili makama ibraz edilmesi zorunludur.
yükleniciler tarafından yetkili idari makam.Kurum, başvuruyu Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’nun (Mücbir Sebepler) 10. maddesi ve ilgili diğer mevzuat uyarınca inceler ve TC Hazine ve Maliye Bakanlığı’na sunar. Aşağıdaki koşulların tümü karşılanırsa, ilgili makam süreyi uzatabilir veya sözleşmeyi feshedebilir:
  • Yüklenici imkansızlığı aşamaz.
  • Olay müteahhidin sorumluluğunda değildir.
  • Olay, yüklenicinin sözleşme kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmesini engeller.
image_pdfimage_print