ihalede görevli olan kamu görevlileri tarafından yetkisiz kişilere verilmesiyle veya bu bilgilerin ifşa edilmesiyle ihaleye fesat karıştırma suçu oluşması

image_pdfimage_print
64 / 100

yürütülecek iş bakımından hesap edilen ortalama değeri gösteren yaklaşık maliyetin ifşası halinde, bu değerden haberdar olan kişiler tekliflerini buna göre şekillendirecek, katılımcılar arasında amaçlanan rekabet tam anlamıyla gerçekleşemeyecektir.

Bu itibarla, bilginin KİK’te öngörülen düzenlemeye aykırı biçimde ifşası, TCK m. 235/2-b’deki seçimlik hareketi oluşturur.

EMSAL KARAR

Yargıtay 5.C.D, E: 2014/5402, K: 2015/16280, T: 16.11.2015

…Dosya kapsamına, K.. K..’un 25/03/2011 tarihinde saat 17.23’te M.. A.. ile yaptığı telefon konuşmasına dair iletişim tesbit tutanağı
içeriği gözetildiğinde, ihale komisyonunda görevli sanık Y.. Ş..’un ihale mevzuatına göre gizli kalması gereken yaklaşık maliyet bedelini M.. A..’ya göstermesi eyleminin TCK’nın 235/2-b bendi atfı ile 235/3-b maddesinde düzenlenen ihaleye fesat karıştırma suçunu oluşturacağı…” 

İhale mevzuatı uyarınca, gizliliği kabul edilen bir başka husus, “teklif içerikleri” dir.731 KİK m. 36’da idareye sunulan tekliflerin, ihale saati geldiğinde açıklanacağı hüküm altına alınmıştır.

Dolayısıyla, ihale saatine kadar gizli tutulması gereken fiyat tekliflerinin, bu saatten önce açıklanması, TCK m. 235/2-b bağlamında suça sebebiyet verecektir.

KİK m. 61’de ise bilgi ve belgelerin açıklanması yasağına yer verilmiştir. İlgili düzenlemeye göre, “tekliflerin teknik ve malî yönlerine ilişkin olarak gizli kalması gereken bilgi ve belgeler”ifşa edilemeyecektir.

EMSAL KARAR

Kamu İhale Kurulu, K: 2010/UY.I-2025, T: 12.07.2010

Kamu İhale Kurulu, bir şikayet başvurusuna ilişkin değerlendirmesinde, aşırı düşük teklif sorgusuna cevaben sunulan bilgi/belgelerin bu kapsamda olduğunu belirtmiştir.

“Başvuru sahibi tarafından idareden talep edilen ihale üzerinde bırakılan isteklinin aşırı düşük teklif sorgulaması kapsamında sunmuş olduğu bilgi ve belgelerin, anılan isteklinin teklifinin gizli kalması gereken teknik ve mali yönlerine ilişkin olduğu hususunda tereddüt bulunmamaktadır. 4892 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununun 23’üncü m. yer alan hüküm uyarınca da, gerçek veya tüzel kişilerden gizli kalması kaydıyla sağlanan ticarî ve malî bilgilerin, adı geçen Kanun kapsamında üçüncü kişilere verilemeyeceği açıktır.”

 

Söz konusu bilgiler, açıkça tekliflerle ilişkili olduğundan, bu gizliliğin ihlali halinde de TCK m. 235/2-b bağlamında değerlendirme yapılması gerekecektir.

İHALE EMSAL KARAR

Yargıtay 5.C.D, E: 2016/9917, K: 2018/2613, T: 05.04.2018,

“Yaklaşık maliyete ihale ve ön yeterlik ilanlarında yer verilmez, isteklilere veya ihale süreci ile resmi ilişkisi olmayan diğer kişilere açıklanmaz” ve aynı Kanunun 61. maddesinde, “Bu Kanunun uygulanmasında görevliler ile danışmanlık hizmeti sunanlar; ihale süreci ile ilgili bütün işlemlere, isteklilerin iş ve işlemleri ile tekliflerin teknik ve mali yönlerine dair olarak gizli kalması gereken bilgi ve belgelerle işin yaklaşık maliyetini ifşa edemezler, kendilerinin veya üçüncü şahısların yararına kullanamazlar.” şeklinde hükümlerin bulunması karşısında yaklaşık maliyete ve sair gizli tutulması gereken bilgilerin “ihale sürecinde görevli olan kamu görevlileri” tarafından yetkisiz kişilere verilmesiyle veya bu bilgilerin ifşa edilmesiyle ihaleye fesat karıştırma suçunun tamamlanmış olacağı…”

 

image_pdfimage_print