Yapım ihalelerinde Kesin Kabul

image_pdfimage_print
69 / 100

Yapım ihalelerinde Kesin Kabul

 

YİGŞ m. 44’e göre kesin kabul, geçici kabul ile teslim alınan ve teminat süresi içerisinde de herhangi bir eksiklik veya ayıp saptanamayan inşaatın, sözleşmede belirtilen hükümlere uygun bir şekilde ifa edildiği anlamına gelmektedir. Kesin kabul işlemleri geçici kabul kısmında anlatılan usule göre yapılır.

Komisyon yapacağı incelemede YİGŞ m. 41 ve YİGŞ m. 44’e göre herhangi bir eksiğe rastlamazsa “Kesin Kabul Tutanağı” düzenler. İdare tarafından geçici kabulün yapılmış olması TBK m. 477’de belirtilen eserin kabul edilmesi olarak değerlendirilmez.

Ancak kesin kabul işleminden sonra inşaat tam ve noksansız bir şekilde meydana getirilmiş ve kabul edilmiş sayılır. Kesin kabul ise, teminat süresi içerisinde yüklenicinin ediminin tam ve eksiksiz olduğunun anlaşıldığı zaman yapılabilir.

Kesin kabul tutanağı onaylandıktan sonra kural olarak yüklenicinin Yapım İşleri Muayene ve Kabul Yönetmeliği m. 13/2 hükmüne göre idareye karşı herhangi bir sorumluluğu kalmayacağı belirtilmiştir. Ancak maddenin devamında “Kesin teminat ve ek kesin teminatların geri verilmesi” başlıklı KİSK m. 13 ve “Yapım işlerinde yüklenicilerin ve alt yüklenicilerin sorumluluğu” başlıklı KİSK m. 30 hükümlerine istisna getirilmiştir.

KİSK m. 13 hükmüne göre sözleşme ve sözleşme eklerine uygun olarak meydana getirilen inşaatın sonunda yüklenicinin idareye herhangi bir borcunun bulunmaması halinde “…eksik ve kusurların giderilerek geçici kabul tutanağının onaylanmasından sonra yarısı, Sosyal Sigortalar Kurumundan ilişiksiz belgesi getirilmesi ve kesin kabul tutanağının onaylanmasından sonra kalan…” kesin teminat ve varsa ek teminatları iade edilir.

KİSK m. 30 hükmünde yüklenici ve alt yüklenicinin ihale kesin kabul işleminin idarece onaylanmasından itibaren inşaatta meydana gelebilecek zarar ve ziyandan on beş yıl süreyle müteselsilen sorumlu olduğu belirtilmiştir.

Yapım ihalelerinde Kesin Kabul 1

image_pdfimage_print