İhale firmalarının delik deşik edilen ihale kanunundaki zorluklara karşı her defasında kendilerinin bulmuş oldukları çözümlerine ait 1 örnek :)

image_pdfimage_print
62 / 100

Delik deşik edilen Kamu İhale kanununda her defasında yapılan değişikliklerde ihalelere katılan firmalarında bulmuş  oldukları  pratik çözümler  bazen Kamu İhale kurulunun  kararlarında dahi İTİRAZF  nitelikli İFADELERİ ni gördükçe İHALE KANUNUNDAKİ DEĞİŞİKLİK YAPANLARIN ÇARESİZLİKLERİNE GÜLMEMEK İŞTEN DEĞİL 🙂

İhalelere katılan  tüm FİRMALARI  bağlı bulundukları dernek v.b  birimlerce yalnız  bırakılsalar da aynı  kararlıkla kendi çözüm yöntemlerinin devamını içtenlikle diliyorum..

 

EMSAL  OLABİLECEK  BİR KARAR


4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Yaklaşık maliyet” başlıklı 9’uncu maddesinde “Mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin ihalesi yapılmadan önce idarece, her türlü fiyat araştırması yapılarak katma değer vergisi hariç olmak üzere yaklaşık maliyet belirlenir ve dayanaklarıyla birlikte bir hesap cetvelinde gösterilir. …” hükmü,

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Yaklaşık maliyetin hesaplanmasına esas miktar ve fiyatların tespiti” başlıklı 8’inci maddesinde “(1) İdareler, yaklaşık maliyetin hesaplanabilmesi için öncelikle ihale konusu hizmeti oluşturan iş kalemlerini veya gruplarını ve bunlara ilişkin miktarları tespit ederler. Bu amaçla, idare tarafından gerek duyulduğunda, aşağıda belirtilen esas ve usuller çerçevesinde miktar araştırması da yapılabilir.

            (2) Yaklaşık maliyete ilişkin fiyatların tespitinde;

            a) Kamu kurum ve kuruluşlarınca işin niteliğine göre belirlenmiş fiyatlar,

            b) İhaleyi yapan idare veya diğer idarelerce gerçekleştirilmiş aynı veya benzer işlerdeki fiyatlar,

            c) İlgili odalarca belirlenmiş fiyatlar,

            ç) İhale konusu işi oluşturan iş kalemlerine veya gruplarına ilişkin olarak piyasadan yapılacak fiyat araştırması kapsamında elde edilecek fiyat tekliflerinin aritmetik ortalaması alınmak suretiyle ya da konusunda uzman bilirkişi ve ekspertizlerden soruşturularak oluşturulan fiyatlar,

            d) İhale konusu işe ilişkin olarak Bütçe Uygulama Talimatlarında ve/veya Sağlık Uygulama Tebliğinde yer alan fiyatlardan KDV veya farklı nitelikteki diğer giderler indirilmek suretiyle bulunan fiyatlar,

            Esas alınır.

            (3) İdareler yaklaşık maliyete ilişkin fiyatların tespitinde, (a), (b), (c), (ç) ve (d) bentlerinde belirtilen fiyatların birini, birkaçını veya tamamını herhangi bir öncelik sırası olmaksızın kullanabilirler.

            …” hükmü,

İdari Şartname’nin “Teklif ve sözleşme türü” başlıklı 19’uncu maddesinde “19.1. İstekliler tekliflerini, götürü bedel üzerinden vereceklerdir. İhale sonucu, ihale üzerinde bırakılan istekli ile toplam teklif bedel üzerinden götürü bedel sözleşme imzalanacaktır.

19.2. Bu madde boş bırakılmıştır.” düzenlemesi,

Aynı Şartname’nin “Teklif fiyatına dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. Sözleşmenin uygulanması sırasında, ilgili mevzuat gereğince ödenecek ulaşım, sidorta, vergi, resim ve harç giderleri teklif fiyatına dahildir.

25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25.3. Bu madde boş bırakılmıştır.

25.3.1. KDV hariç ulaşım, sigorta, resim, vergi ve harç gibi. tüm giderler teklif fiyata dahildir. KDV hariç, ulaşım, sigorta, resim, vergi ve harç gibi vb. tüm giderler teklif fiyata dahildir.

25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenecektir.

25.5. Bu madde boş bırakılmıştır.” düzenlemesi yer almaktadır.

Başvuru sahibinin iddiasının özetle “ihalede yaklaşık maliyetin hatalı hesaplandığı, piyasa şartlarına göre yaklaşık maliyetin daha düşük bir bedel olması gerektiği” yönünde olduğu görülmüştür.

İdare tarafından hazırlanan yaklaşık maliyet hesabı incelendiğinde; 58 adet iş kalemi oluşturulduğu, söz konusu iş kalemlerinin “Demirkent Terzibaba İmam-Hatip Ortaokulundaki mevcut asansörün asansör bakım ve işletme Yönetmeliği doğrultusunda eksikliklerinin belirlenerek periyodik bakım ve onarımının (malzeme hariç) yapılması” şeklinde ihale konusu iş kapsamında bulunan okulların adlarına göre düzenlendiği ve her biri için miktar belirlemesinin 12 ay üzerinden yapıldığı tespit edilmiştir.

İhale konusu işi oluşturan iş kalemlerine ilişkin olarak piyasadan fiyat araştırması yapıldığı, 5 firmadan fiyat teklifi alındığı, toplam fiyat tekliflerinin 481.200,00 TL,  442.080,00 TL, 450.600,00 TL, 393.600,00 TL ve 551.400,00 TL şeklinde olduğu, alınan fiyat tekliflerinin aritmetik ortalaması alınmak suretiyle yaklaşık maliyetin 463.776,00 TL olarak hesaplandığı görülmüştür.

Başvuru sahibi tarafından ihaleye verilen ilk teklifin 438.500,00 TL olduğu, son teklifinin ise 269.000,00 TL olduğu görülmüştür.

İncelemeye konu ihalede, yukarıda aktarılan İdari Şartname’nin “Teklif ve sözleşme türü” başlıklı 19’uncu maddesine göre de isteklilerin tekliflerini, götürü bedel üzerinden verecekleri ve ihale sonucu, ihale üzerinde bırakılan istekli ile toplam teklif bedel üzerinden götürü bedel sözleşme imzalanacağı anlaşılmıştır.

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Yaklaşık maliyetin hesaplanmasına esas miktar ve fiyatların tespiti” başlıklı 8’inci maddesinden; idarelerin, öncelikle yaklaşık maliyetin hesaplanabilmesi için ihale konusu hizmeti oluşturan iş kalemlerini ve bunlara ilişkin miktarları tespit etmesi gerektiği, yaklaşık maliyete ilişkin fiyatların tespitinde ise ihale konusu işi oluşturan iş kalemlerine ilişkin olarak piyasadan fiyat araştırması yapılabileceği ve bu kapsamda elde edilecek fiyat tekliflerinin aritmetik ortalaması alınmak suretiyle yaklaşık maliyetin oluşturulabileceği anlaşılmıştır. Bu çerçevede, incelemeye konu ihalede, idare tarafından iş kalemlerinin ve bunlara ilişkin miktarların belirlendiği, söz konusu iş kalemlerine ilişkin olarak piyasadan fiyat araştırması yapıldığı ve bu kapsamda elde edilen fiyat tekliflerinin aritmetik ortalaması alınmak suretiyle yaklaşık maliyetin hesaplandığı görülmüş olup, idarece yapılan yaklaşık maliyet hesabının aktarılan Yönetmelik hükmüne uygun olduğu sonucuna varılmıştır.

Öte yandan,

başvuru sahibinin “yaklaşık maliyetin hesaplanmasında il dışından da fiyat alındığının tahmin edildiği, fakat il dışından alınan fiyatların lojistik anlamda bakım hizmetlerinin yapılmasında maliyetleri çok artıracağından yaklaşık maliyete esas teklif veren firmaların hizmet maliyetini artırdığı” yönündeki iddiasına yönelik yapılan değerlendirmede, işin yapılacağı ilin dışındaki illerde hizmet veren firmalardan idarece piyasa fiyat araştırması yapılmasının yaklaşık maliyet hesabının yükselmesine neden olduğunun söylenemeyeceği, kaldı ki yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri uyarınca, yaklaşık maliyetin belirlenmesinde il dışındaki firmalardan idarece piyasa fiyat araştırması yapılmasını engelleyici bir husus bulunmadığı anlaşılmıştır.

Bu itibarla, başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

Toplantı No2023/028
Gündem No17
Karar Tarihi10.05.2023
Karar No2023/UH.II-739

 

image_pdfimage_print