ihalelerde geçici kabulden sonra ortaya çıkan gelir ve giderler

image_pdfimage_print

a- Genel Açıklama
Yıllara yaygın inşaat ve onarım işlerinde, geçici ve kesin kabul usulüne tabi olan işlerde geçici kabulün yapıldığını gösteren tutanağın  düzenlendiği tarihin, diğer hallerde işin fiilen tamamlandığı veya fiilen bırakıldığı tarihin işin bitim tarihi olarak kabul edileceği Gelir Vergisi Kanunu’nun 44. maddesinde hüküm altın alınmıştır.
Ayrıca, aynı maddede işin bitim tarihinden sonra aynı inşaat ve onarım işi ile ilgili olarak yapılan giderler ile her ne ad altında olursa olsun elde edilen hasılatın, sözkonusu giderlerin yapıldığı veya hasılatın elde edildiği yılın kar veya zararının tespitinde dikkate alınacağı hükmüne  yer verilmiştir.
b- Sonradan Ortaya Çıkan Giderler
GVK’nın  44. maddesi hükmüne göre, geçici kabul yapıldıktan sonra eksik işlerin tamamlanması veya sonradan ortaya çıkan eksikliklerin giderilmesi amacıyla yapılan giderler, bu giderlerin yapıldığı dönemde gider  kaydedilecektir.
Yıllara yaygın inşaat ve onarım işlerinde sonradan ortaya çıkan giderler “681 ÖNCEKİ DÖNEM GİDER VE ZARARLARI”  hesabında izlenecektir.
Önceki Dönem Gider ve Zararları  Hesabının  giderin  yapıldığı inşaatın adı ile detaylandırılmasında yarar vardır. 681 No.lu hesaba kaydedilen giderler dönem sonunda “690 DÖNEM KARI VEYA ZARARI” hesabına aktarılarak kapatılır.
c- Sonradan Ortaya Çıkan Gelirler
Geçici kabulü yapılarak işin tamamlanmasından sonra ortaya çıkan kesin hesap farkı, fiyat farkı gibi lehe alınan paralarda asıl işin geliri ile ilgilendirilmeksizin elde edildiği dönemde gelir kaydedilecektir.
Ayrıca işin tamamlanmasından sonra elde edilen bu gelirlerden stopaj yapılması da sözkonusu olmayacaktır.
Elde edilen bu gelirler “671 ÖNCEKİ DÖNEM GELİR VE KARLAR” hesabına kaydedilecektir. 671 No.lu hesap, dönem sonunda 690 DÖNEM KARI VEYA ZARARI hesabına aktarılarak kapatılır.

image_pdfimage_print