Fiyat farkı, kamu ihale inşaat sözleşmesinde bulunan bir ücret kalemi değildir

image_pdfimage_print
70 / 100

Anahtar teslimi götürü bedel ihale sözleşmesinin, götürü bedel sözleşmeden ayrılan özelliği bu sözleşme türünde fiyat farkı ödemesinin yapılabilir olmasıdır.

Kamu ihale inşaat sözleşmelerinde fiyat farkı, ihalenin yapıldığı tarih ile sözleşmenin ifa edildiği tarih arasında girdi maliyetlerinde ortaya çıkan değişimin sözleşme bedeline yansıtılmasıdır. KİSK m. 8/1’e göre, fiyat farkı verilebilmesine ilişkin esas ve usulleri tespite Kamu İhale Kurumu’nun teklifi üzerine Cumhurbaşkanı yetkilidir. Fiyat farkı verilebilmesi, KİK m. 27 uyarınca idari şartname ve KİSK m. 7/1,g uyarınca sözleşmede yer verilmesi halinde mümkündür. Ayrıca, KİSK m. 8/2 hükmüne göre sözleşme imzalandıktan sonra sözleşmenin fiyat farkına ilişkin maddelerinde değişiklik yapılamaz.

Fiyat farkı, kamu ihale inşaat sözleşmesinde bulunan bir ücret kalemi değildir

Götürü bedel kısmında belirtildiği üzere yeniden değerleme oranı kadar bedel artışının meydana geldiği sözleşmelerde olduğu gibi anahtar teslim götürü bedelde fiyat farkı verilmesi, bedelin sabit ve kesin olmadığını, “belirlenebilir” nitelikte olduğunu göstermektedir.

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün düzenlemiş olduğu anahtar teslimi götürü bedele ilişkin bir tip sözleşmede, ilgili ihale dokümanında bulunan uygulama projeleri ve bunlara ilişkin mahal listelerine göre yapım işinin tümü için yüklenici tarafından teklif edilen toplam bedel üzerinden sözleşmenin yapıldığı ve bu bedelin ödeneceği belirtilmiştir. Bahse konu tip sözleşmede bu bedele sigorta, vergi, harç gibi kalemlerin dâhil olup  olmadığı belirtilmiştir.

Yine inşaatın tamamlanmasına kadar vergi, harç veya diğer işlere ilişkin maliyetlerin arttığından bahisle yüklenicinin idareden herhangi bir fiyat farkı isteyemeyeceğine yer verilmiştir. Ancak bazı durumlarda iş sahibi tarafından yükleniciye fiyat farkı ödemesi yapılmaktadır.

Gerçekten de, KİSK m. 24’te yapım işine ait bedelin artması ve azalmasına ilişkin farklı bir düzenleme getirilmiştir. Bu hükümde yapım sözleşmelerinde meydana gelen (öngörülemeyen durumlar sebebiyle oluşan) bedel artışının varlığı halinde yapılan sözleşmenin türüne göre yükleniciye % 10’una kadar oran dâhilinde ek ödeme yapılacağı belirtilmiştir.

Aynı madde yine sözleşme bedelinin % 80’inden daha az bir bedel ile bitirilen yapım işlerinde de yükleniciye daha az bir bedelin ödeneceğini belirtilmiştir. Gerek KİSK m. 24 gerek “Sözleşme kapsamında yaptırılabilecek ilave işler, iş eksilişi ve işin tasfiyesibaşlıklı YİGŞ m. 21 hükmüne göre ek ödemenin yapılabilmesi için bedel artışına sebep işin sözleşmeye esas proje içinde kalması ve yüklenici idareyi külfete sokmadan bu işten vazgeçilmesinin mümkün olmaması şartlarının bulunması gereklidir.

image_pdfimage_print